0

توصیه نامه برای اپلای | ریکامندیشن | ویرایش توصیه نامه | راهنمای نگارش توصیه نامه

4.7/5 - (7 امتیاز)

توصیه نامه یا ریکامندیشن به چه معناست؟

بروز رسانی شده در تیر 1400  

توصیه نامه یا Recommendation Letter متنی است که یک شخص مرجع یا معرف (استاد راهنما، معلم، کارفرما، همکار و یا دوست شما) درباره ی شناخت خود از شما و توانایی‌ها و نقاط قوت شما می نویسد. معمولا این نامه برای اخذ پذیرش (تحصیلی یا کاری) نوشته می شود. نگارش ریکامندیشن یکی از مؤثرترین و ضروری ترین ابزارها برای قانع کردن کمیته پذیرش جهت دریافت کمک‌ هزینه تحصیلی برای مقاطع تحصیلات تکمیلی است. در نوشتن توصیه‌ نامه باید به این نکته توجه کرد که این متن تا حد زیادی انعکاس دهنده­ ی توانایی‌ها و سابقه فردی شما است.

در حقیقت ریکامندیشن های تحصیلی، شرط لازم برای دریافت و پذیرش در فرآیند اپلای به شمار می رود. اما شرط کافی برای دریافت ادمیشن نمی باشد. بنابراین اگر دانشجویی بتواند از بهترین استاد در رشته تحصیلی خود، ریکامندیشن دریافت کند، باز هم بایستی شرایط دیگر پذیرش را در دانشگاه مقصد برآورده نماید. برای همین است که توصیه نامه شرط کافی برای دریافت پذیرش نیست و در بعضی مواقع دانشجویی با داشتن توصیه نامه از استادی که قصد اپلای و دریافت پذیرش داشته، به دلیل عدم صلاحیت علمی و کسب حد نصاب لازم برای ادامه تحصیل، از دریافت پذیرش نهایی باز مانده است. از این رو ریکامندیشن نه آنقدر اهمیت دارد که تمام دغدغه متقاضیان در فرآیند اپلای باشد و نه آنقدر بی اهمیت است که متقاضیان بدون دریافت ان بتوانند یک پذیرش خوب بگیرند.

توصیه نامه و اخذ پذیرش تحصیلی

توصیه نامه یا Recommendation Letter به طور معمول مورد استفاده دانشجویان و یا افراد جویای کاری است که متقاضی اخذ پذیرش در مقاطع بالاتر دانشگاه و یا در یک شرکت هستند. بدون شک همگی ما برای گرفتن وام، ادامه تحصیل و یا جذب در یک سازمان نیازمند ریکامندیشن بودیم.

در برخی موارد توصیه نامه به شکل غیرمکتوب و غیررسمی بوده و تنها یک سفارش شخصی بوده است که در این موارد شخص معرف با برقراری یک تماس تلفنی این کار را برای متقاضی انجام می دهد؛ اما با توجه به گسترش جوامع بشری و اهمیت مکاتبات و سند سازی، نگارش یک ریکامندیشن (Recommendation Letter) رسمی اهمیت بسزایی یافته است.

معمولا این موضوع بین همه متقاضیان رایج شده است که داشتن مقالات و رزومه قوی کمک بسیاری به اخذ پذیرش متقاضی در دانشگاه می کند. اما بهتر است بدانیم که داشتن یک انگیزه نامه و ریکامندیشن قوی می تواند تاثیر به مراتب بیشتری در پذیرش متقاضی را داشته باشد. اهمیت نگارش توصیه نامه زمانی مشخص می شود که متقاضی دارای مهارتی باشد که برای اثبات آن مدرکی نداشته باشد. در این صورت با نگارش توصیه نامه توسط یک استاد معتبر، این مهارت به اطلاع تیم پذیرش دانشگاه مورد نظر منتقل می شود.

سفارش توصیه نامه

تاثیر معدل کارشناسی و کارشناسی ارشد برای اپلای | تاثیر وقفه تحصیلی بر فرآیند اپلای | بهترین دانشگاه کره جنوبی

توصیه نویس

همانطور که گفته شد توصیه نامه نوشته ای است که توسط استاد دانشگاه، معلم، کارفرما و یا هر شخص دیگری چه فرد عادی و یا دانشگاهی باشد تدوین می شود. هدف از نگارش ریکامندیشن اظهار مهارت ها، توانایی ها و مسئولیت پذیری شخصی فرد است. بیشتر ریکامندیشن ها در خطاب به مدیران شرکت ها و یا کمیته پذیرش تحصیلی دانشگاه ها برای تسهیل مصاحبه یا معرفی کاندیدا نوشته می شوند.

در صورتی که توصیه نامه شما  محتوا و متن مناسبی داشته باشد و از طرف یک استاد با اعتبار علمی و رتبه دانشگاهی بالا نوشته شده باشد، جایگاه متقاضی را بهبود می بخشد و امکان دریافت ویزای تحصیلی و کمک هزینه تحصیلی را تسهیل می‌کند. اکثر دانشگاه‌ها درخواست دو الی سه توصیه نامه از متقاضی دارند که بایستی توسط افراد مختلف نوشته شود. ریکامندیشن ها در دو یا سه پاراگراف باید نوشته شود و محتوای آن در مورد ویژگی‌ها، خصوصیات و توانایی شما است.

اهمیت نگارش توصیه نامه

به طور کلی موضوعی که در بین همه ی متقاضیان تحصیل در خارج رایج می باشد، داشتن مقالات و رزومه قوی می باشد تا کمک شایانی به پذیرش متقاضی در دانشگاه کند. اما نکته ای که ممکن است نادیده گرفته شود این است که داشتن یک انگیزه نامه قوی و ریکامندیشن معتبر می تواند شانس پذیرش متقاضی را بسیار بالا ببرد. اهمیت نگارش ریکامندیشن زمانی معلوم می شود که وقتی متقاضی مهارتی به خصوصی داشته باشد برای اثبات آن مدرکی  نداشته باشد، با نگارش توصیه نامه توسط توصیه گری معتبر، این مهارت به اطلاع تیم پذیرش دانشگاه مورد نظر فرد می رسد. بنابراین به طور کلی اهمیت های ریکامندیشن به شرح زیر می باشد:

  • توصیه نامه به عنوان یک اعتبارنامه برای شخص متقاضی مطرح می شود.
  • توصیه نامه بازگو کننده ی ضمانت شخص دیگر از فعالیت های علمی و فردی متقاضی است.
  • ریکامندیشن می تواند توانمندی های متقاضی را در رهبری یک تیم به نمایش بگذارد.

پیشنهاد مطالعه: پرداخت اپلیکیشن فی

بهترین نویسنده برای توصیه نامه | حداقل مدرک تحصیلی برای نوشتن توصیه نامه

یک ریکامندیشن علمی‌ یک توضیح تفصیلی است که بیشتر از جانب یک عضو هیئت علمی‌ نوشته می شود و در بهترین حالت شامل تمامی اطلاعات مرتبط با توانایی های شخصی‌، دست آوردها، تجربیات و خصوصیات اخلاقی (همانند مسئولیت پذیری، خوشرویی، خوش اخلاقی، پرتلاش و خلاق) فرد است. در بیشتر مواقع کمیته تصمیم گیری بیشتر از اینکه به موفقیت‌های کسب شده توسط متقاضی دقت کند، دوست دارد بداند که فرد توانایی کسب چه چیزهایی را دارد. این دست از اطلاعات در یک ریکامندیشن علمی‌ می تواند انعکاس یابد.

بهترین فردی که می تواند برای شما ریکامندیشن بنویسد شخصی‌ است که در یک سطح حرفه ای‌ علمی‌ با شما همراه بوده باشد. این شخص می بایستی در مرحله نخست، شما و کار شما را به خوبی بشناسد و در مرحله ی بعد تجربه مثبتی از شما در ذهن داشته باشد. بنابراین گزینه هایی مانند شخصی‌ که پژوهش شما را تحت سرپرستی‌ دارد، مانند استاد راهنمای فعلی و یا قبلی‌ شما، همکار شما در آزمایشگاه با داشتن حداقل مدرک علمی‌ دکتری، استاد تدریس یکی‌ از درس های شما، رئیس و یا معاون دانشکده، رئیس شرکت محل کار شما همگی می تواند مفید باشد.

در صورتی که سرپرست شما در شرکت محل کار برای شما ریکامندیشن می نویسد بهتر است در متن نامه به برنامه و وظایفی اشاره کند که شما در آن شرکت انجام داده اید و اینکه در آن نامه از نحوه کار و مسئولیت پذیری شما تعریف شده باشد.

توصیه نامه

زمان و نحوه تماس با استادان برای گرفتن پذیرش | دانشگاه استنفورد | واریز پول به حساب خارجی | مهاجرت تحصیلی | هزینه تحصیل در روسیه

روش های ارائه توصیه نامه به دانشگاه ها

روش های ارائه توصیه نامه به دانشگاه های مختلف بر حسب سیستم دانشگاه متفاوت است که معمول ترین آنها به شرح زیر است:

دریافت توصیه نامه با سیستم الکترونیکی

بعضی از دانشگاه ها که از متقاضی درخواست ریکامندیشن دارند، برای دریافت توصیه نامه از سیستم الکترونیک بهره می برند. در این روش دانشگاه از متقاضی می خواهد که آدرس پست الکترونیک استاد مرجع را ارائه دهد تا دانشگاه مستقیم با آن استاد ارتباط برقرار کند.

ارسال پستی توصیه نامه با سربرگ سازمان

روش دوم این است که متقاضی از استادان مرجعی که قصد گرفتن ریکامندیشن دارد، بخواهد که متن توصیه نامه را در سربرگ سازمان (دانشگاه یا شرکت) پرینت گرفته و مهر و امضا کنند و سپس این نامه برای دانشگاه مقصد ارسال کند.

ارسال پستی توصیه نامه با سربرگ سازمان مبدا با نگارش های آماده

روش سوم این است که در صورت نداشتن زمان کافی و یا قادر نبودن به نوشتن ریکامندیشن توسط استاد، فرد می تواند از نمونه های آماده بر روی سربرگ دانشگاه پرینت بگیرد و پس از ذکر اطلاعات شخصی در نامه، آن را برای امضا به استاد مرجع ارائه کند.

پر کردن فرم توصیه نامه دانشگاه مقصد و ارسال الکترونیکی

روش چهارم اینگونه است که در برخی موارد دانشگاه مقصد یک فرم را در اختیار متقاضیان قرار می دهد که این فرم باید به استاد مرجع ارائه داده شود تا آن را تکمیل نماید و سپس توسط استاد یا متقاضی از طریق پستی یا الکترونیکی برای دانشگاه ارسال شود.

ویژگی های یک توصیه نامه استاندارد

  • از آنجایی که جایگاه علمی و آکادمیک فرد توصیه کننده، مهم ترین شاخص ارزشمند برای یک ریکامندیشن است، بهتر است که توصیه نامه از طرف استادی که دارای جایگاه علمی و آکادمیک برجسته باشد نوشته شود.
  • برای توصیف شما، استاد بایستی بدون اغراق و به شکلی مستند، ویژگی های علمی، اخلاقی، و حرفه ای شما را مورد تاکید و تایید قرار دهد.
  • زمانی که از اساتید برای نوشتن ریکامندیشن درخواست می کنید، سرفصل نکات مهم که قصد دارید تا در توصیه نامه بیان شود را تهیه کرده و در اختیار استاد قرار دهید.
  • برای ریکامندیشن هایی که به صورت ایمیل ارسال می شوند، ایمیل فرد توصیه کننده و ایمیلی که توصیه نامه از طريق آن ارسال می شود بایستی یک ایمیل دانشگاهی باشد.
  • زمانی که دانشگاه مقصد اجازه می دهد که ریکامندیشن را خود شما ارسال کنید، پس تلاش کنید از ریکامندیشن هر استاد چند عدد با امضای آن تهیه کنید تا هر بار برای یک ریکامندیشن جدید به آنها مراجعه نکنید.
  • در ریکامندیشن ، باید جایگاه سازمانی فرد توصیه کننده، میزان آشنایی با دانشجو، آدرس و شماره تماس و پست الکترونیک وی درج شود و توصیه نامه هم حاوی لوگو و مهر سازمانی باشد.

بخش­ های تشکیل دهنده توصیه نامه برای اپلای

محتوای توصیه نامه کاملاً به نیازهای فرد متقاضی بستگی دارد، اما موضوعات و عناوین رایج که می توانید به آنها اشاره نمائید عبارتند از:

  • توانایی ها
  • مهارت ها، قابلیت ها، و نقاط قوت
  • قابلیت اطمینان و مسئولیت پذیری
  • ثبات فردی
  • مشارکت (در کلاس یا اجتماع)
  • موفقیت ها
  • بلوغ شخصیتی و خلاقیت

تحصیل رایگان یا هزینه کم در اروپا  | ثبت نام مدرسه تابستانی | مدارس تابستانه اروپا و مزایای آن | مدرسه تابستانی اروپا

ساختار توصیه نامه استاندارد

علاوه بر این نگارش ریکامندیشن بنا بر هدف فرد و مقصد متفاوت است اما بطور کلی هر توصیه نامه استاندارد با سه جزء کلیدی زیر بنا شده است:

  • یک سطر یا یک پاراگرف که نحوه آشنایی استاد مرجع با متقاضی و مدت زمان آشنایی را تشریح کند.
  • ارزیابی استاد مرجع از مهارت ها و موفقیت های فرد متقاضی و در صورت امکان، اگر این مهارت ها و شایستگی ها با ذکر مثال واقعی بیان شود خیلی بهتر خواهد بود.
  • خلاصه ای از دلایل استاد مرجع برای توصیه شخص و میزان و مقدار توصیه شخص در رابطه با موضوع مورد تقاضای ایشان.

نحوه ارسال توصیه نامه به دانشگاه مقصد

به طور کلی ریکامندیشن توسط توصیه شونده ارسال می شود به جز در شرایطی که دانشگاه در این زمینه الزامی ارائه کرده باشد. توصیه نامه ها باید همراه مدارک تحصیلی داوطلبان به واحد پذیرش دانشگاه   Admission Department  یا Graduate or undergraduate Department  ارسال شود.

بنابراین نحوه ارسال توصیه نامه ها در دانشگاه های گوناگون با هم فرق دارند:

ارسال توصیه نامه توسط دانشجو

در این روش، دانشگاه از متقاضی می خواهد، توصیه نامه ها را همراه با application  به دانشگاه ارسال کند.

ارسال توصیه نامه با پست

در این روش دانشگاه مقصد از متقاضی می خواهد تا شخص توصیه کننده، ریکامندیشن را مهر و موم شده به نشانی دانشگاه مقصد با پست ارسال کند.

ارسال توصیه نامه از طریق فرم الکترونیکی

این روش بصورتی است که بعضی از دانشگاه ها از دانشجویان می خواهند تا ریکامندیشن متن کامل توصیه نامه را از طریق فرم الکترونیکی خاصی که در اختیارش گذاشته می شود نوشته و ارسال کنند. این روش در بعضی از دانشگاه های آمریکای شمالی مرسوم است.

ارسال توصیه نامه با پست الکترونیک

این روش بدین گونه است که دانشگاه از متقاضی می خواهد تا استاد توصیه کننده از طریق نشانی پست الکترونیک خودش، متن توصیه نامه را به نشانی پست الکترونیک دانشگاه مقصد ارسال کند.

تعداد توصیه نامه برای اپلای

غالب دانشگاه های دنیا برای پذیرش دانشجویان خود چه برای بورسیه یا اسکالرشیپ و چه بدون بورسیه، حداقل دو توصیه نامه تحصیلی قابل استناد درخواست می کنند. در بعضی موارد دیده شده است که  سه توصیه نامه ضروری می باشد. اما به علت وجود رقابت بالا داشتن سه توصیه نامه از اساتیدی که با آن ها مشغول به کار و فعالیت بوده اید، می تواند بسیار کمک کننده باشد.

توصیه نامه

مکاتبه با اساتید | راهنمای مکاتبه و ایمیل زدن به استاد | چگونگی پاسخ به سوالات رایج در مصاحبه PhD | رتبه بندی دانشگاه جهان

راهنمای نگارش توصیه نامه

رتبه استاد برای نوشتن توصیه نامه

در نگارش توصیه نامه برای اپلای، استادی که توصیه نامه را می­ نویسد لازم نیست حتما عضو هیئت علمی باشد یا جزء برترین استادان دانشگاه باشد. اما مواردی دیده شده که دانشگاه­ های معتبر و دارای رتبه جهانی بالا تعیین می­ کنند که درجه استاد چه باشد.

نوشتن توصیه نامه استاد راهنما

در نگارش توصیه نامه یکی از اساتیدی که توصیه نامه را می­ نویسند حتما باید استاد راهنمای شما باشند. زیرا استاد راهنما، شناخت کافی از توانایی های شما دارد. مورد بعد اینکه فردی که توصیه نامه شما را می نویسد حتما نباید استاد دانشگاه شما باشد یا استادی باشد که شما با او درسی را گذرانده اید. شما می توانید این نامه را از هر استادی در هر دانشگاه دیگری درخواست کنید.

در پایان توصیه نامه باید مشخصات استاد نظیر نام و نام خانوادگی، شماره تماس، پست الکترونیک (ترجیحا دانشگاهی)، آدرس دانشگاه و امضای استاد درج شود. معمولا دانشگاه برای تایید صحت اطلاعات ایمیلی را برای تایید به استاد ارسال می کند.

فرم توصیه نامه دانشگاهی

بعضی از دانشگاه ها فرم توصیه نامه ای و مشخصی دارند که از شما می خواهند آن را برای استاد خود ارسال کنید تا برای شما تکمیل کند.

توصیه نامه کاری

آن دسته از افرادی که نتوانستند از یک استاد توصیه نامه بگیرید می توانند از محل کار خود نامه ای مبنی بر رضایت از فرد را اخذ کنند که به توصیه نامه کاری معروف می شود.

صداقت در توصیه نامه

توصیه نامه باید صادقانه و صحیح باشد و نبایستی تنها به تحسین و تمجید از متقاضی بپردازد زیرا کاربرد کمتری از توصیه نامه هائی خواهد داشت که همزمان به نقاط ضعف و توانائی های شما اشاره می کند.

تعداد توصیه نامه

همانطور که بیان شد بهتر است سه توصیه نامه از اساتید تهیه شود.

استادان آشنا برای توصیه نامه

ارائه توصیه نامه از جانب استادانی که با سابقه تحصیلی متقاضی آشنائی دارند، بهتر و معتبرتر از سایر توصیه نامه ها است.

تشریح شخصیت علمی

تشریح نقاط قوت و ضعف تحصیلی متقاضی و همچنین توضیح در مورد پیشینه آموزشی و پژوهشی

تاثیر توصیه نامه استادان مطرح

به طور قطع توصیه نامه هایی که از طرف استادان مطرح با سابقه پژوهشی و آموزشی قوی تر و شناخته شده تر برای یک متقاضی صادر می شود یا نویسنده توصیه نامه سرپرست پروژه علمی یا پژوهشی بین المللی باشد، شانس داوطلب را برای پذیرش افزایش می دهد.

ارتباط اساتیدی که توصیه نامه می نویسند

توصیه کننده بهتر است یکی از استادان پیشین شما در دوران کارشناسی یا کارشناسی ارشد باشد. به این دلیل که حداقل یک ترم با شما در ارتباط بوده است و یک واحد درسی را به شما تدریس کرده است و از کار کلاسی و آزمون پایان دوره شما آگاه است. توصیه نامه چنین استادی قطعا تاثیری بیش تر از توصیه نامه های غیر آکادمیک خواهد داشت.

ارسال مستقیم ریکامندیشن

بعضی از دانشگاه ها هستند که از متقاضیان می خواهند تا توصیه نامه های خود را به صورت مستقیم در پاکت مهر و موم شده به بخش پذیرش دانشگاه ارسال کنند. با این وجود بعضی دیگر از متقاضیان می خواهند که اطلاعات پست الکترونیک و شماره تماس استاد مرجع  را در اختیار دانشگاه بگذارند تا خود دانشگاه با این افراد مستقیم ارتباط برقرار کند. در هر دو حالت، آن چه مهم است، معرفی فردی مناسب و مرتبط با موضوع توصیه نامه است و شیوه ارسال توصیه نامه برای شما تاثیری نخواهد داشت.

اشاره به توانایی آکادمیک

متقاضی باید فردی را که قصد دارد برای شما توصیه نامه ایی بنویسد از این موضوع آگاه کند که در نوشتن توصیه نامه، به توانایی های حرفه ای و آکادمیک شما در کنار مسائل تجربی اشاره کند.

استعلام ریکامندیشن

بعضی از دانشگاه ها، با تماس با نویسنده توصیه نامه ها، اعتبار و ارزش توصیه نامه های صادر شده را استعلام می کنند. هیچگاه به فکر صدور توصیه نامه های تقلبی نباشید. چرا که احتمال این که فرصت ادامه تحصیل را به مدت 10 سال از دست بدهید وجود دارد.

زیاده روی نکردن در ریکامندیشن

مورد بعدی این است که توصیه نامه اضافی فرستاده نشود. دانشگاه ها در مواقعی از متقاضیان تحصیلات تکمیلی، 2 تا 3 توصیه نامه همراه با پرونده متقاضی درخواست می کنند. این که فرد به جای 3 توصیه نامه، چندین توصیه نامه رسمی ارسال کند، تاثیر چندانی بر روی پذیرش نخواهد داشت.

گذشت تاریخ توصیه نامه

اگر قبلا از استادی توصیه نامه ای گرفته اید و تاریخ این توصیه نامه به چند سال قبل باز می گردد، بهتر است از این توصیه نامه دیگر استفاده نفرمایید و به فکر تهیه توصیه نامه های جدید ترو به روز باشید

زبان نوشتاری ریکامندیشن

توصیه نامه باید به زبان انگلیسی باشد.

رونوشت و ارسال مستقیم ریکام از طریق استاد

اگر قصد اپلای برای چندین دانشگاه دارید و فرد توصیه نویس، بیش از یک توصیه نامه برای شما نمی نویسد، بهتر است از وی درخواست بفرمایید تا ده رونوشت از نامه خود تهیه و مهر و امضا کرده و به شما تحویل دهد یا با اسکن توصیه نامه اصلی و  ارسال آن به پست الکترونیک دانشگاه های مقصد، درخواست شما را انجام دهد.

استفاده از پست الکتریکی سازمانی

اگر مجبور شدید تا از طریق پست الکترونیک فرد توصیه کننده، توصیه نامه ای به دانشگاه مقصد ارسال بفرمایید، حتی الامکان از توصیه کننده بخواهید از پست الکترونیک سازمانی برای ارسال این توصیه نامه استفاده کند چرا که پست الکترونیک هایی بر روی دامنه هایی مانند یاهو، جی میل یا هات میل، شائبه غیر واقعی بودن این توصیه نامه را افزایش می دهد.

انتظار از توصیه نامه

فراموش نکنید که توصیه نامه، فقط سفارش است، امریه یا دستوراالعمل یا بخشنامه دستوری نیست و تنها یک مدرک که بایستی برای پذیرش در مقاطع تحصیلات تکمیلی، ضمیمه پرونده خود کنید. انتظار معجزه از توصیه نامه نداشته باشید.

توصیه نامه برای اپلای | ریکامندیشن | ویرایش توصیه نامه | راهنمای نگارش توصیه نامه

راهنمای نگارش ایمیل نامه رسمی انگلیسی | آشنایی با دانشگاه استنفورد آمریکا | دانشگاه کلتک | آشنایی با دانشگاه هاروارد

دیدگاه کاربران
  • ستاره 11 فوریه 2021

    سلام لطفا میشه راهنمایی کنید که آیا توصیه نامه گرفتن از Lecturer به جای استاد هیئت علمی شانس پذیرش رو کمتر میکنه یا خیر؟ یعنی بهتره که حتما توصیه نویس Associate یا Assistant پروفسور باشه؟

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *