0

مهاجرت تحصیلی | تحصیل در خارج از کشور | مهاجرت دانشجویی

4.6/5 - (16 امتیاز)

مهاجرت به خارج کشور از طریق تحصیل

 

امروزه گسترش، پیشرفت و بین المللی شدن آموزش عالی به صورت قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. با گسترش و پیشرفت آموزش های عالی بین المللی، متقاضیان بیش از گذشته در کشورهای خارجی در پی ادامه تحصیلات هستند و تحصیل در خارج از کشور را به عنوان پله ای برای اقامت دائم در کشور هدف در نظر می گیرند. از طرفی چون بسیاری از کشورهای توسعه یافته در گیر تغییرات جمعیتی و رشد منفی جمعیت هستند، ناخواسته به کمبود نیروی کار دچار می شوند. بنابراین در این خصوص، دانشجویان بین المللی به عنوان یک گزینه ایده آل در نظر گرفته می شوند. اما اگر بخواهیم مهاجرت تحصیلی را تعریف کنیم خواهیم گفت که:

 

مهاجرت دانشجویی، حرکت دانشجویان به مدت 12 ماه یا بیشتر در خارج از کشور خود برای تحصیل می باشد.

با پیشرفت سریع آموزش های بین المللی، دانش آموزان بیشتر و بیشتر در کشورهای خارجی به دنبال تحصیلات عالی هستند و بسیاری از دانشجویان بین المللی هم اکنون تحصیل در خارج از کشور را به عنوان پله ای برای اقامت دائم در داخل کشور مورد نظرشان در نظر میگیرند.
کمک هایی که دانشجویان خارجی برای اقتصاد کشور های میزبان انجام می دهند، چه از نظر فرهنگی و چه از نظر مالی، باعث شده است تا کشور های میزبان را ترغیب به اجرای برنامه هایی برای تسهیل ورود و ادغام دانشجویان خارج از کشور ، از جمله اصلاحات اساسی در سیاست ها و رویه های مربوط به مهاجرت و ویزا کرده است. مؤسسات برای جذب دانشجویان بین المللی در شرایطی رقابت می كنند كه سیاست های مهاجرت در مقاصد پیشرو مانند ایالات متحده و انگلیس قادر به انتقال ویزاهای كار نیستند.

مهاجرت تحصیلی یکی از مسیرهای مهاجرتی

مهاجرت تحصیلی یکی از مسیرها برای مهاجرت به خارج کشور است که دانشجویان می توانند مطابق با رشته تحصیلی و شرایط لازم برای مهاجرت، اقدام به مهاجرت تحصیلی کنند. مهاجرت تحصیلی یکی از رایج ترین و محبوب ترین روش های مهاجرتی است، که در سال های اخیر، مورد توجه بسیاری از افراد مخصوصا قشر دانشجو شده است. بطوریکه سالانه هزاران مهاجر با نیت ادامه تحصیل و اخذ پذیرش تحصیلی به خارج از کشور مهاجرت می نمایند که در این بین کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و جنوب شرقی آسیا را به عنوان مقصدی برای تحصیل و کار و زندگی انتخاب می کنند.

یکی دیگر از انواع مهاجرت ها، مهاجرت تحصیلی یا تحصیل در خارج می باشد. امروزه بسیاری از افراد پس از طی کردن دوران ابتدایی و متوسطه با قبولی در دانشگاه به دنبال ارتقاء سطح دانش و کسب تجربه های مختلف هستند. در این بین عده ای از افراد اقدام به مهاجرت به آمریکا و اروپا می نمایند تا از سطح بالاتر تحصیلات عالیه برخوردار گشته و بعنوان یک دانشجو بین المللی از تجربیات جدیدی بهره مند گردند. علاوه بر این عده ای به دلیل مواجه با سد کنکور در مقاطع مختلف اقدام به مهاجرت تحصیلی می نمایند. استرس و سختی قبولی در کنکور کارشناسی ارشد و دکتری، تحصیل رایگان در اروپا، بورسیه تحصیلی و غیره مسائلی هستند که دانشجویان را مجاب می نماید تا به ادامه تحصیل در خارج از کشور بیاندیشند.

به دلیل وجود استانداردهای آموزش عالی در خارج از کشور و محیط پیشرفته فناوری، دانشجویانی که در خارج از کشور تحصیل می کنند در زادگاه خود از فرصت های شغلی و نقش شغلی بالایی برخوردار هستند. این امر سبب شده است تا یکی از اصلی ترین دلایل مهاجرت افراد بر شمرده شود. تحصیل در خارج از ایران علاوه بر اینکه مزایای فراوانی دارد و می تواند باعث بالا بردن سطح علمی دانشجو شود، اما به دلیل هزینه ی بالای تحصیل در بسیاری از کشورها، دانشجویانی که قدم در این مسیر می گذارند دلسرد شده و از رویاهای خود دست می کشند.

درک ویژگی های مشخص زندگی و تحصیل در یک کشور خارجی اهمیت دارد و مزایای مهاجرت تحصیلی با توجه به شرایط و خواسته های هر فرد یا دانشجو مشخص می شود. ما در این مقاله سعی کرده ایم درباب مهاجرت تحصیلی اطلاعاتی را معرفی کنیم تا کسانی که قصد ادامه ی تحصیل در کشورهای پیشرفته دارند از آن استفاده کنند.

مقدمه مهاجرت تحصیلی

بنابراین قبل از مهاجرت، متقاضی ابتدا باید پذیرش خود را در یکی از دانشگاه ها و کالج های کشور های مقصد نهایی کند و از شرایط تحصیلی، قوانین و مقررات تحصیلی، اقلیم، زبان و فرهنگ کشور مورد نظر آگاهی داشته باشد.  یکی از بهترین و ساده ترین روش ها برای کسب مجوز اقامت در یک کشور، مهاجرت تحصیلی است، که مورد توجه طیف بسیاری از  دانشجویان برای ادامه مسیر تحصیل در رشته ها و مقاطع مختلف تحصیلی می باشد. دلیل این امر را می توان برخورداری از امکانات تحصیلی ایده آل و بعضاً رایگان در بهترین دانشگاه و کالج های دنیا دانست.

از آنجایی که هر کشور بر اساس قوانین و مقررات موجود در دانشگاه ها و کالج های خود برای فرآیند اپلای و پذیرش دانشجویان دارند، متقاضیان  با دارا بودن رزومه ای قوی، می توانند شانس پذیرش خود را افزایش دهند. علاوه بر این داشتن مدرک زبان، مقالات علمی پژوهشی معتبر، نامه های مکاتباتی بسیار عالی نظیر SOP، CV و کاورلتر و … از دسته مواردی است که می تواند شانس پذیرش و مهاجرت تحصیلی را برای متقاضیان افزایش دهد.

از این رو یکی از ملزمات این است که دانشجویان و متقاضیان مهاجرت تحصیلی، مدارک مورد نیاز برای اپلای خود را آماده نموده و از شرایط کشور و دانشگاه مورد نظر خود و قوانین و مقررات حاکم بر آنها آگاهی یابند؛ تا به سرعت بیشتری و کمترین مشکل، پذیرش تحصیلی آنها امکان پذیر گردد. بنابراین برای این هدف چندین مرحله را بیان می کنیم که می تواند دورنمایی را برای آینده ترسیم کند:

مهاجرت تحصیلی | مهاجرت به خارج کشور از طریق تحصیل | شرایط مهاجرت دانشجویی

مراحل مهاجرت تحصیلی

[divide icon=”square” width=”short” color=”#005b72″]

تعیین هدف برای مهاجرت تحصیلی

معمولا برای شروع هر کاری ابتدا باید هدفی ترسیم شود و بر مبنای آن هدف باید برنامه ریزی کرد. مهاجرت و اپلای هم از این قاعده مستثنی نیستند. در قدم نخست باید هدف از مهاجرت را برای خودتان مشخص کنید. یعنی بتوانید برای سوال هایی نظیر زیر جوابی قانع کننده داشته باشید.

  • هدف من برای ادامه تحصیل چیست؟
  • هدف من برای ادامه تحصیل در خارج از کشور چیست؟
  • هدف از مهاجرت برای ادامه تحصیل چیست؟

شاید جواب دادن به این سوال ها ساده به نظر بیاید اما جواب انها بسیار مهم هستند، تا بتوانید برای رسیدن به هدف خود برای آن بجنگید و دست از تلاش نکشید. به عنوان نمونه فرض کنید فردی هدفش این است که هدفش از مهاجرت، گرفتن ویزای شینگن باشد. برای این فرد باید گفت که  به جای اقدام برای اپلای و پذیرش تحصیلی در بهترین کشورهای اروپایی، که سخت و نیازمند رزومه ی عالی می باشد، می تواند در کشورهای درجه دومی نسبت به کشورهای مهم و اصلی اروپا مانند  لهستان، لیتوانی، مجارستان و بلاروس برای گرفتن پذیرش و ویزا اقدام کند.

مثال بعد اینکه متقاضی مبلغ فاند تحصیلی برای آن مهم می باشد و کشور و مقصد مهاجرت برایش اهمیت ندارد و هرکجا که فاند بیشتری را به دانشجویانش تخصیص دهند برای آن اقدام می کنند. به نوعی این دسته از افراد فاند محور هستند.

اما اگر هدف از مهاجرت، صرفا فقط مهاجرت تحصیلی است هر کشوری قوانین خاص خودش را دارد و همه کشورها مانند کانادا، استرالیا، نیوزلند و آمریکا، مهاجر پذیر نیستند. بنابراین تعیین هدف و اینکه دلیل شما برای مهاجرت چیست تعیین کننده مسیر آینده می باشد و بسیار حائز اهمیت می باشد.

تناسب بین رشته تحصیلی و کشور مقصد در اپلای

دسته ای از متقاضیان برای اپلای و مهاجرت تحصیلی هستند که مهاجرت به کشوری که از لحاظ کیفیت زندگی در سطح بالایی قرار دارد از اولویت بالاتری برخوردار است. این دسته از افراد باید توجه داشته باشند که نیت اصلی شان برای مهاجرت، تحصیل است. بنابراین باید اولویت کشورها را برای تحصیل خود پیدا کنید.

به عنوان نمونه کشورهایی مانند آمریکا، فرانسه برای رشته هایی نظیر مدیریت بسیار گزینه های خوبی هستند. اما اگر قصد دارید تا کشورهای کم هزینه تری را برای زندگی انتخاب کنید، کشورهایی نظیر مجارستان و یونان و اسپانیا می تواند گزینه مناسب باشد. بنابراین وقتی که بین کشور و رشته تحصیلی، اولویت فرد مشخص شد، ادامه فرایند ساده تر می‌شود.

 

کشورهای مقصد برای مهاجرت دانشجویی

بین سالهای 1963 و 2006 تعداد دانش آموزانی که در یک کشور خارجی تحصیل می کردند 9 برابر افزایش یافته است. در سال 2006 ، 2.7 میلیون دانش آموز در خارج از کشور مشغول به تحصیل بودند و پیش بینی هایی وجود دارد که تقاضا تا سال 2025 به 7.2 میلیون نفر افزایش یابد.

کشورهای OECD تقریباً 85٪ دانشجویان خارجی جهان را دارند که اکثر آنها فقط در 6 کشور متمرکز هستند. در سال 2007 ، ایالات متحده 21.4٪ از پذیرش های خارجی ، انگلیس 12.6٪ ، فرانسه 8.8٪ ، استرالیا 7.6٪ ، آلمان 7.4٪ و ژاپن 4.5٪ را به خود اختصاص داده است.

استرالیا با نرخ بالا، بیشترین نسبت دانشجویان بین المللی در سرانه جمعیت جهان در مورد مهاجرت دانشجویی را به خود اختصاص داده و 812000 دانشجوی بین المللی در سال 2019 در دانشگاه های کشور و مؤسسات خود پذیرش کرده است. بر این اساس، در سال 2019، دانشجویان بین المللی به طور متوسط ​​26.7 درصد از بدنه ی دانشجویی دانشگاه های استرالیا را تشکیل داده اند. بنابراین تحصیلات بین المللی یکی از بزرگترین صادرات و یا واردات یک کشور به حساب می آید و بخش قابل توجهی از دانشجویان بین المللی پس از فارغ التحصیلی در ویزاهای مهارت مختلف در استرالیا باقی مانده اند.

اروپا با داشتن تقریباً 840،000 دانشجوی بین المللی نیز یک مقصد مهم است. با این حال، بیشتر این رقم مربوط به دانشجویانی است که از یک کشور اروپایی به کشور دیگر منتقل می شوند.

آسیای شرقی و اقیانوسیه در صدر لیست اعزام دانشجویان قرار دارند و 29٪ از کل دانشجویان بین المللی آموزش عالی را به خود اختصاص داده اند. دانشجویان چینی 15٪ از این کل را تشکیل می دهند. آمریکای شمالی و اروپای غربی 18٪ ، سپس اروپای مرکزی و شرقی 11٪ ، جنوب و غرب آسیا 9٪ ، کشورهای عربی 7٪ و کشورهای جنوب صحرای آفریقا 5.8٪ را تشکیل می دهند.

انتخاب بین رشته تحصیلی یا دانشگاه محل تحصیل

نکته بسیار مهمی دیگری که وجود دارد این است که بین رشته تحصیلی و کشور مورد نظر باید امتیازبندی شود. انتخاب بین تحصیل در دانشگاه خیلی خوب در رشته های مختلف یا تحصیل در دانشگاهی خاص در هر رشته ‌ای، مساله مهمی هست که دانشجویان باید به آن توجه کنند و تکلیف خود را با آن مشخص کنند.

دستیابی به یک شغل مناسب و اقامت در کشور مقصد

برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد که اگر هدف از مهاجرت تحصیلی بدست آوردن شغل مناسب و اقامت در کشور هدف است، ابتدا باید آگاهی یابید که آیا کشور هدف مهاجرپذیر است یا خیر و یا اینکه چگونه شرایط اقتصادی و کاری دارد. برای آگاهی از این موضوع به عنوان نمونه کشورهایی مانند مجارستان، فنلاند، ژاپن مهاجرپذیر نمی باشند و برای اقامت در این کشورها می ‌بایست پنج سال در هر یک از این کشورها مشغول به کار شوید و مالیات را پرداخت کنید. اما کشوری مانند نیوزلند، کشوری مهاجرپذیر است.

پیشنهاد مطالعه: سایت فاند یاب

شناسایی زبان های لازم

یکی دیگر از مواردی که قبل از مهاجرت تحصیلی باید به آن توجه داشت این است که آیا  در کشور هدف زبانی  غیر از انگلیسی را باید دانست یا خیر. به عنوان نمونه فردی که در ژاپن تحصیل می کند شاید دانشگاه بتواند با زبان انگلیسی به کار و تحصیلش ادامه دهد اما در بیرون از محیط دانشگاه دانستن زبان ژاپنی ضروری خواهد شد یا مثلا در استان کبک کانادا و فرانسه علاوه بر زبان اگلیسی، دانستن زبان فرانسه نیز کمک کننده می باشد. پس حتما باید توجه داشت که با توجه به کشور هدف برای مهاجرت، زبان مورد نیاز آن کشور را حتما باید یاد گرفت.

حتما بخوانید: اقامت پس از تحصیل | مدت زمان تحصیل برای گرفتن اقامت دائم | اقامت دائم بعد از اتمام تحصیل

آماده سازی مدارک تحصیلی مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی

با توجه به این که هدف اصلی بسیار از دانشجویان برای مهاجرت، ادامه ­ی تحصیل است؛ بنابراین لازم است تا مدارک تحصیلی مورد نیاز برای اپلای را برای دانشگاه مربوط به اماده و ارسال نمایید. دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری، مدارکی نظیر رزومه (CV)، ترجمه رسمی مدارک تحصیلی دوره‌های قبلی خود، انگیزه نامه و پروپوزال تحقیقاتی را درکنار فرم درخواست خود قرار دهند تا دانشگاه مقصد، درک بهتری نسبت پذیرش فرد داشته باشد. بنابراین باید مدارک زیر را که در اکثر موارد در همه ­ی دانشگاه ها یکسان اماده سازی کرد:

مدرک زبان مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی

هر دانشگاه و کشوری، متناسب با هدف متقاضی مدارک و نمرات متفاوتی را دارد. مثلا افرادی که برای امریکا اقدام می کنند در کنار آزمون تافل باید حتما آزمون GRE را نیز پشت سر گذاشته باشند. همچنین در آمریکا تافل بیشتر از آیلتس مورد استقبال قرار می گیرد. ولی در کشور کانادا و استرالیا اینطور است که آیلتس اهمیت بیشتری دارد و حتی در روند اقامت دائم نیز یکی از ارکان اصلی می باشد. بنابراین باز هم مدرک زبان مورد نیاز بسته به کشور مقصد و دانشگاه مقصد دارد که چه مدرک و چه نمره ای را از شما می خواهد.

پیشنهاد مطالعه: نمره آیلتس مناسب برای اخذ پذیرش دانشگاه | نمره تافل مناسب برای اخذ پذیرش دانشگاه

نحوه اخذ بورسیه تحصیلی

به علت بالا بودن هزینه های زندگی در خارج از کشور و پایین بودن ارزش ریالی پول کشور، متقاضیان اولویت را بر این می گذارند تا حتما اسکالرشیپ داشته باشند تا علاوه بر هزینه ای تحصیلی، هزینه ای زندگی را نیز بتوانند پرداخت کنند. بدین منظور باید برای انواع اسکلرشیپ های دولتی یا غیر دولتی که در هر کشور ارائه می شود اقدام کنند و یا بورسیه های که خود استاد راهنما دارد و با هماهنگی با استاد اقدام کنند.

برخی از دانشگاه‌ها، مانند آمریکا، وقتی دانشجوی دکتری را پذیرش می‌کنند، معمولا با بورسیه تحصیلی همراه است. اما در اروپا، حتما باید برای موقعیت‌های خاصی که بورسیه به آن تعلق گرفته است، باید اپلای کرد و به طور عمومی، به همه کمک هزینه تحصیلی تعلق نمی‌گیرد.

مهاجرت تحصیلی | مهاجرت به خارج کشور از طریق تحصیل | شرایط مهاجرت دانشجویی

مزایای مهاجرت تحصیلی

[divide icon=”square” width=”short” color=”#005b72″]

  1. سطح رفاه اجتماعی بالا برای متقاضیان.
  2. امکان کار در حین تحصیل.
  3. امکانات تحصیلی بر طبق استاندارد جهانی.
  4. سطوح آموزش بالا و پیشرفته برای متقاضیان.
  5. امکان جذب در کشور هدف برای افراد متخصص.
  6. امکان رشد و ارتقاء بر اساس صلاحیت و شایستگی.
  7. امکان دریافت بورسیه تحصیلی و برنامه های تحصیلی رایگان در برخی کشورها.
  8. امکان فرصت های تحقیقاتی مناسب برای افراد مستعد و علاقه مند.
  9. داشتن آزادی و امنیت مناسب.
    • کاهش استرس های زندگی.
    • کم هزینه بودن تحصیل با توجه به مقطع تحصیلی.

مهاجرت تحصیلی | مهاجرت به خارج کشور از طریق تحصیل | شرایط مهاجرت دانشجویی

مهاجرت تحصیلی

معایب مهاجرت تحصیلی

[divide icon=”square” width=”short” color=”#005b72″]

معمولا مهاجرت به هر نوعی چه تحصیلی باشد و چه غیر تحصیلی و با هر دلیل و با هر نیتی، دارای مسائل و مشکلات خاص خود می باشد. برخی از مشکلات ذکر شده، برای اکثر مهاجران وجود دارد.

  1. برقراری ارتباط با دیگران:

بزرگترین مشکل مهاجرت تحصیلی، مربوط به برقراری ارتباط دانشجویان با مردم آن کشور می باشد که به عنوان یک چالش مهم در مهاجرت تحصیلی، نقشی مؤثر دارد.

  1. هزینه های بالای زندگی نظیر هزینه مسکن، هزینه مواد غذایی و غیره در برخی از کشورها.
  2. تناسب نداشتن فرهنگی و حاکم بودن محیط جدید با فرد.
  3. احساس غربت به دلیل وابستگی خانوادگی.
  4. اذیت و آزارهای نژادپرستانه.
  5. بی مهری و بی تفاوت بودن مردم نسبت به فرد

متقاضی در شرایط سخت که نیازمند هم صحبتی یا همراهی دیگران می باشد، با بی تفاوتی آنها، دچار افسردگی و دلتنگی می شود و همین عامل منجر به فشارهای عصبی و روحی وی می گردد.

  1. بی اخلاقی و انجام اموری خارج از عرف و اعتقادات متقاضی

دیدن رفتارهای خارج از عرف از دید متقاضی و فقدان قید و بند و از هم گسیختگی روابط در برخی از کشورها، می تواند از معایب مهاجرت تحصیلی باشد.

  1. تدریس در کالج ها و دانشگاه ها با زبان های خارجی

از معایب دیگر مهاجرت تحصیلی این است که فرد باید به زبان کشور مقصد تسلط داشته باشد تا بتواند تحصیل نماید.

  1. تغییر ناگهانی سبک زندگی متقاضی با زندگی گذشته

عادات رفتاری، غذایی، گفتاری، عادات تحصیلی، نحوه یادگیری و آزمون دادن و به طور کلی، سبک زندگی فرد در گذشته و در کشور خود، در کشور مقصد کاملاً دچار تغییر می شود و این می تواند برای فرد سخت باشد؛ لذا جزو معایب مهاجرت تحصیلی می توان آن را محسوب نمود.

 

پیشنهاد مطالعه: چگونه اپلای کنیم

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *