0

مراحل اپلای | راهنمای اپلای | راهنمای اخذ پذیرش تحصیلی

4.5/5 - (2 امتیاز)

مراحل اپلای و اخذ پذیرش تحصیلی

انتخاب کشور و زبان محل تحصیل در مقطع دکتری

انتخاب کشور اولین گام و مهمترین اقدام برای شروع مراحل اپلای می باشد که آینده تحصیلی و کاری متقاضی را مشخص می کند. قبل از انتخاب کشور باید بدانید هدف شما از تحصیل در غرب چیست؟ آیا قصد دارید پس از اتمام تحصیلات به ایران برگردید یا اینکه قصد اقامت گرفتن دارید؟ پاسخ به این سؤال در تصمیم گیری شما برای انتخاب کشور مقصد با در نظر گرفتن جوانب مختلف، بسیار تأثیرگذار است. چرا که شرایط اقامت گرفتن و شهروند شدن در کشورهای مختلف، یکسان نیست. انتخاب زبان تحصیلی نیز می تواند بسیار مهم باشد که در برخی کشورها می توان با زبانی غیر از زبان رسمی آن کشور تحصیل کرد.

۱- کشورهای اروپایی

کشورهایی چون آلمان، فرانسه و ایتالیا که به دلیل داشتن تعدد دانشگاه های معتبر، مقصد دانشجویان ایرانی زیادی است. مزیت کشورهای اروپایی، گرفتن آسان ویزا است اما تقریبا گرفتن شهروندی در کشورهای اروپایی غیرممکن است و و در صورتی ویزای شما تمدید می شود که بتوانید کار پیدا کنید که نسبت به کشورهای آمریکای شمالی سخت تر است.

اگر قصد تحصیل در کشورهای اروپایی را دارید، باید زبان رسمی آنها را بدانید. یعنی شما باید آلمانی، فرانسوی و ایتالیایی را برای تحصیل در این کشورها بلد باشید. اما امروزه در بسیاری از کشورها، دانشگاه ها دور ه هایی را مخصوص دانشجویان بین المللی که به زبان انگلیسی تدریس می شود را ارائه می دهند. اما در هر حال برای کار در آن کشور باید زبان رسمی آن کشور را دانست.

گروه تلگرام اپلای | رتبه بندی دانشگاه جهان | اقامت پس از تحصیل | ویزا استارتاپ کانادا

۲- کشورهای انگلوساکسون (Anglo-saxon )

کشورهای مهم انگلوساکسون که شامل انگلستان، کانادا، استرالیا و آمریکا می شود، به علت فرهنگ و زبان مشترک دارای قوانین تقریبا مشابه ای در سیستم آموزشی هستند. البته در انگلستان نیز گرفتن شهروندی تقریبا غیرممکن است اما چون وضع اقتصادی بهتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی دارد، امکان یافتن کار بیشتر است و مشابه سایر کشورهای اروپایی ویزای شما تمدید می شود.

کانادا، استرالیا و آمریکا کشورهایی هستند که شما می توانید بعد از اتمام تحصیل، شهروند آنجا شوید. اخذ گذرنامه کانادایی بسیار آسان تر از آمریکاست.  همانطور که میدانید کانادا یک کشور مهاجر پذیر است و هر ساله تعداد زیادی از ایران به قصد مهاجرت کاری یا سرمایه گذاری به کانادا میروند.

شما بعد از تحصیل در کانادا شانس بسیار بالا و فرایند آسان تری نسبت به مهاجرین برای گرفتن اقامت دارید. این امتیاز کانادا است که آن را با سایر کشورها متمایز می کند. تقریبا بعد از سه سال تحصیل و زندگی در کانادا و سپس یافتن کار که آسان تر از اروپاست شما می توانید درخواست شهروندی کنید و در دانشگاه ها نهادهایی وجود دارند که به دانشجویان بین المللی، قوانین و نحوه درخواست شهروندی را آموزش میدهند.

نوشتن sop | نمونه انگیزه نامه | ریکامندیشن | ویرایش رزومه

[gap height=”10″]

شرایط کانادا برای تحصیل

کانادا کشوری است که به زبان غیر از انگلیسی می توانید در آن تحصیل کنید .استان کبک در کانادا فرانسوی زبان است و برخی از دانشگاه های خوب دنیا در آن به زبان فرانسه تدریس می کنند.گرفتن اقامت بعد از تحصیل در استان کبک آسانتر از بخش فدرال است .البته شما علاوه بر فرانسه نیاز به یک مدرک آیلتس جنرال با نمره ۵ یا 5.5 دارید که کار سختی نیست. اساسا دانستن زبان فرانسه به شما فرصت های زیادی در سراسر دنیا میدهد.

[gap height=”10″]

شرایط استرالیا برای تحصیل

شرایط استرالیا تقریبا معادل کاناداست .اگرچه تنوع دانشگاه های آن مانند کانادا نیست اما فرصت کاری در آن  بیشتر است.

[gap height=”10″]

شرایط آمریکا برای تحصیل

شرایط آمریکا متفاوت است. شما در حین تحصیل کارت دانشجوی بین المللی IS دریافت می کنید که با این کارت اجازه کار ندارید و در برخی ایالت ها، پس از یک سال می توانید خارج از دانشگاه نیز کارکنید. اما قوانین آمریکا از ایالتی به ایالت دیگر متفاوت است. بعد از اتمام تحصیل باید کار پیدا کنید که بتوانید در آمریکا بمانید که اصلا کار سختی نیست. در این مدت شما گرین کارت دریافت می کنید و بعد از چند سال می توانید درخواست شهروندی دهید.کل این فرایند ممکن است چندین سال به طول بی انجامد.

فاندیاب | اسکالرشیب | گروه تلگرام اپلای | تحصیل در روسیه  |تحصیل در کانادا

مهاجرت تحصیلی

مرحله انتخاب دانشگاه در اپلای دوره دکتری

پس از تعیین کشور و زبانی که قصد تحصیل در آن را دارید، نوبت به انتخاب دانشگاه میرسد. مهمترین نکته در این انتخاب، اعتبار دانشگاه در رشته شما و سپس رتبه بندی جهانی است. به عنوان نمونه دانشگاه هاروارد که همیشه جزء سه دانشگاه برتر دنیاست، در رشته های علوم انسانی رتبه اول را دارد اما در رشته های مهندسی رتبه هفدهم را دارد. فراموش نکنید که شما برای یافتن کار نیاز به دانشگاهی معتبر در رشته خود دارید نه الزاما دانشگاهی با رتبه کلی بالاتر.

در سایت دانشگاه حتما به بخش Placement Records مراجعه کنید. در این بخش نشان می دهند کهکسانی که دوره فوق لیسانس خود را در این دانشگاه گذرانده اند،برای دوره دکتری موفق به اخذ پذیرش از چه دانشگاه هایی شده اند و یا فارغ التحصیلان دوره دکتری کجا کار پیدا کرده اند.

این صفحه نیز اعتبار دانشگاه را در میان سایر دانشگاه ها مشخص می کند. نکته مهم دیگر در انتخاب دانشگاه واقع بینی است. جایگاه واقعی خود را در نظر داشته باشید. به طور کلی شانس افراد با رزومه متوسط برای پذیرش در دوره دکتری در دانشگاه های برتر دنیا بسیار پایین است.

به این دلیل که بسیاری از رقیبان از بهترین دانشگاه های اروپایی و کانادایی و آمریکایی هستند. این نکته به مرور به برخی آموخته است که برای افزایش شانس، به خصوص در آمریکا و کانادا، برای پذیرش کارشناسی ارشد اقدام کنند تا بتوانند راه را برای ورود خود به دانشگاه های برتر در دوره دکتری هموارتر کنند.

سومین نکته مهم در انتخاب دانشگاه این است که آیا در آن دانشگاه اساتیدی وجود دارند که در موضوع پایان نامه یا زمینه مورد علاقه شما تخصص داشته باشند.برای اطلاع از این موضوع به قسمت Faculty دانشگاه بروید. در واقع انتخاب استاد و تماس با وی یکی از مراحل مهم در فرایند پذیرش و فاند گرفتن است.

اما یک نکته مهم را فراموش نکنید، شما باید با مطالعه سایت دانشگاه تشخیص دهید که آیا انتخاب استاد و تماس با وی برای گرفتن پذیرش ضروری است یا خیر؟ چرا که اکثر دانشجویان ایران به غلط گمان می کنند که این موضوع برای همه رشته ها ضروری است، در حالیکه در برخی رشته های علوم انسانی و هنر، تنها دپارتمان تصمیم گیرنده است. همچنین گمان نکنید انتخاب استاد و جلب رضایت او،کار پذیرش و گرفتن فاند را برای شما تمام می کند. شما در هر حال باید مدارک مورد نیاز دانشگاه را تأمین کنید.

وقتی شما رزومه تان را برای استادی میل می کنید،استاد فرض را بر این می گیرد که شما مدارک لازم را برای دپارتمان دارید. سعی کنید مکاتبه با اساتید را از چند ماه قبل از ددلاین دانشگاه شروع کنید چرا که ترافیک اینگونه ایمیل ها در ماه های پایانی بسیار زیاد می شود.همچنین در انتخاب موضوع ایمیل دقت کنید و سعی کنید عنوان زمینه کاری استاد مورد نظر را در موضوع ایمیل بگنجانید.

اکثر دانشگاه های غربی، در کنار دانشگاه مراکز علمی و تحقیقاتی دارند که معمولا دانشجویان در آنجا کار می کنند. با دقت جستجو کنید و چنین مراکزی را در دانشگاه ها پیدا کنید که با تخصص شما سازگار است. چراکه به طرز شگفتی شانس شما را برای پذیرش بالا می برد. همچنین توصیه می شود حتما به بخش  Graduate Students بروید و با دانشجویان آنجا و زمینه های مورد علاقه و پایان نامه هایشان آشنا شوید تا به شما دیدگاه مناسبی دهد.

مدارس تابستانه اروپا | معرفی سایت کاریابی در کانادا | دانشگاه استنفورد | مهاجرت دانشجویی | مدارک اپلای

گرفتن فاند (Fund) برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری

بخش مهم و نگران کننده در فرایند پذیرش، معمولا گرفتن فاند تحصیلی است. از آنجا که گرفتن فاند، جزئیات و انواع مختلفی در دانشگاه های مختلف دارد، لازم است برای کسب اطلاعات دقیق به بخش Fund یا financial aid  دانشگاه مورد نظر مراجعه کنید. چرا که مقدار فاند و نوع آن و شرایط دریافت آن از دانشگاهی به دانشگاه دیگر یک کشور، متفاوت است و در این مورد نمی توان به تجربه دوستان در دانشگاه های دیگر تکیه کرد. در سایت دانشگاه همان مقداری را می نویسند که می توانند ارائه دهند، و در مواردی دیده شده که مبالغ  بیشتری را ارائه می دهند.

دانشگاه های اروپایی بدین گونه هستند شهریه ای نمی گیرند یا بسیار اندک می گیرند، ولی فاند هم به مقدار کمی ارائه می دهند. اما دانشگاه های آمریکا، استرالیا، انگلیس و کانادا چون شهریه ای به مراتب بالاتر می گیرند، مبالغ فاندی که ارائه می دهند هم بیشتر می باشد. بنابراین اگر قصد تحصیل در اروپا را دارید فقط  باید به فکر هزینه زندگی باشید، اما اگر به کشورهای انگلوساکسون میروید، علاوه بر آن باید به فکر شهریه های بالای آن هم باشید.

البته دانشگاه های کانادایی و آمریکایی معمولا بدون فاند کسی را در دوره دکتری جذب نمی کنند و اساسا دوره دکتری یک شغل محسوب میشود و به خاطر کاری که انجام می دهند از حقوق و دستمزد برخوردار هستند. فرد در ازای کمکی که در زمینه های پژوهشی و یا تدریس به استاد خود می کند مبلغی را به عنوان دستیار تحقیق (RA) و یا دستیار تدریس (TA) دریافت می کند.

اگر قصد دارید که دوره دکتری را در دانشگاهی مطرح بگذرانید و به همین دلیل می خواهید برای افزایش شانس خود ابتدا برای پذیرش در دوره کارشناسی ارشد اقدام کنید، بهترین راه این است که برای دانشگاه هایی اقدام کنید که تنها دوره کارشناسی ارشد دارند. این دانشگاه ها فاند و بودجه خود را برای دانشجویان کارشناسی ارشد خود صرف می کنند. در حالیکه دانشگاه هایی که دوره دکتری هم دارند این فاند را به دانشجویان دکتری خود اختصاص می دهند.

اگر نتوانید از دانشگاه های آمریکایی فاند بگیرید، تقریبا شانس گرفتن ویزا بسیار ضعیف خواهد شد اما باز هم غیر ممکن نیست. در مورد کانادا اگر فاند نداشته باشید می توانید ویزا بگیرید اما سفارت نسبت به تعهد مالی شما بسیار سخت گیر است. وقتی فاند بگیرید، برخی دانشگاه ها دیگر از شما نمی خواهند که برگه تعهد مالی را برای سفارت پر کنید چرا که مسئولیت شما را به عهده می گیرند و این شانس ویزای شما را چند برابر می کند.

وقتی که تعهد مالی می دهید دیگر نمی توانید تقاضای وام یا فاند کنید چرا که در اینصورت یعنی صداقت نداشته اید که در حساب بانکی شما پول است. اما اگر دانشجوی درخشانی باشید میتوانید اسکالرشیپ یا جوایزی دریافت کنید.

نهاد تصمیم گیرنده نهایی برای دادن فاند، دانشگاه است و برخی به اشتباه فکر می کنند که استاد تصمیم گیرنده اصلی است. باید حتما مدارک اصلی دانشگاه را تأمین کنید تا مدارک شما به دست استاد برسد، اما در برخی رشته ها فقط دپارتمان تصمیم می گیرد.

مکاتبه با اساتید | هزینه زندگی دانشجویی در سوئیس | واریز پول به حساب خارجی | شرایط مهاجرت تحصیلی

تفاوت رزومه و cv

مدارک مورد نیاز برای گرفتن پذیرش از دانشگاه

فرآیند مکاتبه اپلای | جمع بندی و ارائه تصویری مشترک از مدارکی که دانشگاه های مختلف برای دادن پذیرش می خواهند بسیار سخت است. اما با این حال می توان یک تصویر عمومی ارائه کرد. با مراجعه به سایت دانشگاه های خارجی، می توان دید که در هر دانشگاهی سه مرکز هستند که از شما مدارکی مخصوص به خود را طلب می کنند. این مراکز عبارتند از:

  • دپارتمان رشته مورد نظر
  • مرکز تحصیلات تکمیلی
  • سازمان مرکزی دانشگاه

۱- دپارتمان

تمام اطلاعات علمی لازم و مدارک مورد نیاز برای پذیرش هر رشته در دپارتمان آن رشته وجود دارد. تقریبا اکثر دپارتمان ها مدارک زیر را بدون استثنا می خواهند:

[gap height=”10″]

  • ترجمه مدارک و ریز نمرات

  • انگیزه نامه یا SOP ( Statement Of Purpose )

نامه ایست که در آن از پیشینه ی خود و تحصیلاتتان، توانایی ها و علایق خود و اهداف خود برای تحصیل در مقاطع بالاتر صحبت می کنید و معمولا در این نامه باید بنویسید که چرا دانشگاه مورد نظر را انتخاب کره اید. مراقب باشید در نوشتن از توانایی های خود اغراق نکنید و معقول باشید و همچنین کپی کردن از SOP های دیگران را فراموش کنید.

[gap height=”10″]

  • رزومه

در رزومه، اطلاعات فردی، تحصیلی، پایان نامه، مقالات، کتب، زمینه های علمی مورد علاقه، مدارک زبان و مهارت کامپیوتر و هر آنچه که برای جلب نظر استاد به شما کمک می کند باید درج شود.

[gap height=”10″]

  • توصیه نامه ( Recommendation Letter )

نامه ایست که شما باید از اساتید (معمولا سه استاد) برای ارسال به دانشگاه های مورد نظر گرفته شود. در این نامه اساتید درباره توانایی ها، علایق و خصوصیات شما می نویسند. این نامه ها بسیار مهم هستند و دانشگاه های خارجی معمولا نامه های سطحی و کم عمق را به راحتی تشخیص می دهند. اساتید باید به چنان جزئیاتی درباره شما اشاره کنند که مشخص کند واقعا شما را می شناسند.

  1. اکثر دانشگاه ها برگه مخصوصی برای این کار ندارند و اساتید شما باید در سربرگ مخصوص دانشگاه خود، آن را بنویسند.
  2. برخی دانشگاه ها برگه مخصوص دارند و شما باید آن را از سایت دانشگاه دانلود کنید.
  3. برخی دانشگاه ها مانند دانشگاه تورنتو، تنها ایمیل رسمی اساتید شما را میخواهند تا بتوانند خودشان سؤالاتی را از اساتید شما بپرسند. البته ایمیل اساتید شما باید پسوند رسمی دانشگاه را داشته باشد.

[gap height=”10″]

  • نمره زبان تافل یا آیلتس

برای کشورهای انگلیسی زبان، باید یکی از دو مدرک معمول زبان در ایران یعنی آیلتس و تافل را ارائه دهید. در اینجا وارد جزئیات این آزمون نمی شویم و فقط به برخی نکته های مهم می پردازیم.

  1. اگر قصد رفتن به کانادا را دارید بهتر است که آیلتس امتحان دهید.چرا که معمولا دانشگاه های کانادایی نمره آیلتس کمتری نسبت به تافل می خواهند.
  2. برای آمریکا بهتر است که تافل امتحان دهید. در آمریکا بر خلاف کانادا، تعادل میان آیلتس و تافل رعایت می شود، اما نکته مهم این است که برخی دانشگاه ها مدرک آیلتس را نمی پذیرند.
  3. هرچه زودتر و قبل از اینکه وارد فرایند پذیرش شوید، این آزمون ها را ثبت نام کنید و امتحان دهید چون معمولا ظرفیت آن سریع تکمیل می شوند .

[gap height=”10″]

  • هزینه پذیرش (Application Fee )

این هزینه در کشورهای مختلف، متفاوت است. در کانادا تقریبا بین 70 تا 100 دلار و در آمریکا تقریبا بین 40 تا 100 دلار است که هنگام ثبت نام آنلاین باید با کارت های اعتباری بین المللی آن را پرداخت کنید.

[gap height=”10″]

  • فرم های پذیرش در ثبت نام آنلاین (Application form )

تقریبا در تمام دانشگاه ها مشترک است و مجموعه فرم هایی است که باید به صورت آنلاین پر شوند که شامل اطلاعات شخصی و تحصیلی میباشد.

 

۲- مرکز تحصیلات تکمیلی

این مراکز هم در دانشگاه های متفاوت، مدارک متفاوتی را تقاضا می کنند. معمولا در صفحه دفتر تحصیلات تکمیلی نمره های مورد نیاز زبان را درج می کنند. اما مهمترین مدرکی که باید به این مرکز در هر دانشگاهی ارسال شود نمره آزمون GRE یا GMAT است. این مراکز هر کدام کد مخصوص به خود را دارند که هنگام ارسال نمرات باید در آنها را درج شود.

 

۳- سازمان مرکزی دانشگاه

این سازمان بیشتر در مورد ویزا و تعهد مالی، تقاضای مدرک می کند. در مجموع بیشتر امور غیر درسی در این بخش بررسی می شود.

پیشنهاد مطالعه: پرداخت اپلیکیشن فی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *