0

نوشتن SOP جهت پذیرش تحصیلی + نمونه SOP

4.7/5 - (24 امتیاز)
نوشتن SOP

عناوین مقاله

نگارش SOP – نوشتن sop استاندارد

بیانیه هدف یا انگیزه نامه یک انشاء کاربردی است که دانشجویان متقاضی برای یک برنامه تحصیلی در دانشگاه خارجی جهت پذیرش باید آن را بنویسند. نوشتن SOP یا ساختار انگیزه نامه اصولی بهترین راه برای بیان چشمگیر اهداف و دستاوردهای شما برای اعضای کمیته پذیرش و اعضای هیئت علمی رشته شماست. انگیزه نامه که تحت عنوان SOP شناخته می شود، مخفف عبارت Statement of Purpose می باشد که به بیانیه هدف یا انگیزه نامه معروف است.

برای سفارش SOP اینجا کلیک کنید   دانلود نمونه انگیزه نامه

انگیزه نامه SOP چیست؟

اگر بخواهیم یک تعریف ساده و عامیانه از انگیزه نامه داشته باشیم این است که SOP یک انشاء طولانی در مورد شما و اهداف و چشم اندازهای آینده شما می باشد. اگر به قالب یک انگیزه نامه و SOP کامل و استاندارد نگاه کنید، متوجه خواهید شد که نوشتن انگیزه نامه به مانند یک انشاء است که هدف آن استفاده از یک دوره خاص در یک دانشگاه خاص می باشد.

انگیزه نامه به طور کلی به بیان اینکه:

  • شما چه کسی هستید
  • چه کسی می خواهید بشوید
  • و چقدر برای گذراندن دوره تحصیلی در آن موسسه یا دانشگاه آماده هسنید، می پردازد.

نگارش SOP به دنبال فهمیدن زندگی داوطلب، انگیزه های انتخاب شغل و اهداف او است.

از این رو، باید موقع نوشتن انگیزه نامه درمورد اتفاقات گذشته که بر مسیر شغلی شما تأثیر گذاشته است و شرایطی که با پیوستن به یک دوره تحصیلی برای شما به ارمغان می آورد باید بحث نمایید.

به راستی چرا نگارش انگیزه نامه اینقدر در نتیجه اپلای شما اهمیت دارد؟

یکی از مزیت های نوشتن انگیزه نامه یا SOP این است که مدارک تحصیلی ما متعلق به ادوار گذشته است و نمراتی که کسب شده در آن قابل تغییر نیستند؛ از این رو با داشتن نمرات و معدل پایین به نوعی شانس شما در اینده کم رنگ می شود. از طرفی دیگر چون اکثر متقاضیان فقط یک یا دو بار در آزمون هایی مانند جی آر ای، جی مت، آیلتس و تافل شرکت می کنند و نمرات آنها به میزان زیادی تحت تاثیر شرایط آنها در روز امتحان است، قابل جبران نیست. پس چطوری می توان نواقص موجود در رزومه و سوابق تحصیلی خود را جبران کنیم؟

در اینجا است که پای سندی به اسم انگیزه نامه یا SOP مطرح می شود. زیرا نگارش یک انگیزه نامه SOP می تواند سوابق منفی را بپوشاند و از طرفی نقاط قوت شما را پررنگ کند. علاوه براین چون متن انگیزه نامه کاملا تحت کنترل شما است، نوشتن انگیزه نامه می تواند یک پل ارتباطی مستقیم با دانشگاه مورد نظر برقرار کند تا خود را از میان دیگر متقاضیان متمایز کنید و به کمیته پذیرش نشان دهید که لیاقت این فرصت را دارید. از این رو انگیزه نامه ابزاری برای نشان دادن برتری شما ظاهر می شود تا نقاط ضعفی را که در سوابق تحصیلی دارید بپوشانید و بر قوت خود تاکید کنید.

اما نوشتن انگیزه نامه برای بسیاری از دانشجویان و چه بسا بیشتر دانشجویان ایرانی به دلیل عدم آشنایی با مقوله انگیزه نامه یک چالش محسوب می شود. زیرا فرایند اخذ پذیرش تحصیلی در ایران بر پایه کنکور سراسری است و نگارش انگیزه نامه در بین دانشجویان مرسوم نیست. این در حالی است که در دانشگاه های سراسر دنیا (به ویژه آمریکا، کانادا و اتحادیه اروپا)، استادان و کمیته پذیرش مهمترین سندی که در حین پذیرش درخواست می کنند انگیزه نامه است زیرا مایلند بدانند که چرا تصمیم دارید چند سال از بهترین سال های زندگی خود را صرف رشته مورد نظرتان کنید.

آیا نوشتن SOP ساده است؟

بسیاری از افراد این تصور را دارند که نوشتن SOP ساده است؛ این موضوع به خصوص برای افرادی که دانش بالایی در نگارش متون انگلیسی دارند مطرح می شود. پس این ذهنیت پیش می آید که نوشتن انگیزه نامه همانند نگارش یک انشاء معمولی با موضوع انگیزه در مورد برنامه مربوطه ساده است. اما در واقعیت نوشتن SOP پیچیدگی خاص خود را دارد؛

زیرا سیر داستانی در یک SOP استاندارد، فارغ از دانش زبانی باید حفظ شود و به نوعی یک تخصص خاص می خواهد تا با سایر مدارک مورد نیاز همانند بیوگرافی، بیانیه شخصی (Personal Statement) و نامه پوششی یا کاورلتر برای اپلای اشتباه گرفته نشود.

این دیدگاه باعث می شود، این قبیل افراد برای نوشتن انگیزه نامه SOP به تمپلت ها و نمونه های آماده در اینترنت رجوع کنند تا با یک جستجوی ساده به یک قالب انگیزه نامه برسند. اما واقعیت ماجرا این است که این قبیل SOP ها تکراری هستند و جذابیت خود را در همان ابتدای مطالعه توسط کمیته پذیرش از دست می دهند. همچنین چون بسیاری از دانشگاه های معتبر جهان مجهز به سیستم های بررسی سرقت ادبی هستند، تمامی SOP های درخواستی پیش از ورود به کمیته پذیرش توسط آنها چک می شود. بنابراین در نگارش SOP باید دقت و توانایی لازم به کار برده شود.

انگیزه و ملاک هر دانشگاه برای پذیرش متفاوت است. پس نمی‌توان یک SOP را برای تمام دانشگاه ها فرستاد و هر SOP باید مختص همان دانشگاه باشد.

برای اینکه بتوانید یک SOP قوی و استاندارد بنویسید باید به نکاتی توجه و از استراتژی­ هایی پیروی کنید. اگرچه اغلب افراد هر آنچه به ذهنشان می ­رسد را می­ نویسند یا در اینترنت جستجو کرده و انگیزه نامه­ های آماده پیدا می ­کنند، اما برای اینکه متن انگیزه نامه­ تاثیرگذار باشد باید اورجینال و منحصربفرد باشد و فقط از آن خود شما باشد. مطمئن باشید از آنجایی که کمیته پذیرش دانشگاه SOP های بسیاری خوانده اند، متوجه کپی کاری می ­شوند و این مساله تاثیر کار شما را از بین می­ برد.

فراموش نکنید که هدف اصلی SOP راضی کردن هیئت پذیرش یا استاد مورد نظر برای بررسی و قبول درخواست پذیرش شماست. SOP تنها قسمتی است که شخصیت شما را نشان می‌دهد و با دقت تمام مورد بررسی قرار می‌گیرد. آن‌ها می‌خواهند عزم و اراده شما را مورد سنجش قرار دهند و کسانی را که اهداف شغلی و تحصیلی جاه‌طلبانه دارند را پذیرش کنند. به طور خلاصه به آن‌ها توضیح می‌دهید که چرا باید شما را انتخاب کنند.

مقاله مفید: نمونه کاور لتر

برای سفارش SOP اینجا کلیک کنید دانلود نمونه انگیزه نامه

ساختار و محتوای انگیزه نامه SOP

در این بخش به ارائه توضیحات کلی از ساختار یک انگیزه نامه یا SOP می پردازیم. علاوه بر مطالب این بخش، توضیحات تخصصی تر در این زمینه در قالب یک فایل PDF قابل دانلود برای علاقه مندان عزیز ضمیمه شده است.

باید ها و نبایدها در نوشتن نامه انگیزشی یا همان انگیزه نامه

  • شما دلایل و انگیزه خود برای تحصیل در دانشگاه مورد نظر را برای کمیته پذیرش توضیح می‌دهید.
  • در این نامه به معرفی خود و همچنین یک تاریخچه از زندگی و تحصیلاتتان و همینطور سوابق کاریتان می پردازید.
  • داشتن لحن مناسب در زمان نگارش متن انگیزه نامه از اهمیت زیادی برخوردار است و ممکن است متوجه شوید که در کشورهای متفاوت و موسسات آموزش عالی مختلف، انتظاری که از میزان خودمانی بودن انگیزه نامه می رود، متفاوت است. اما همیشه بهتر است از لحن منفی یا لحنی بسیار خودمانی و غیررسمی اجتناب کنیم.
  • در ادامه نوشتن متن SOP علایق و اهداف کوتاه مدت و نیز هدف از ادامه تحصیل در رشته مورد نظر را بازگو کرده و در واقع نگاهی که به آینده خود دارید را شرح می‌دهید.
  • در انتها دلیل انتخاب رشته و دانشگاه مورد نظر را توضیح دهید و اینکه چرا فکر می‌کنید با تحصیل در آن دانشگاه به اهداف خود می‌رسید.
  • ساختار کلی یک انگیزه نامه به صورتی است که در پاراگراف اول باید قسمت آغازین متن وجود داشته باشد که اصطلاحا با نام مقدمه از آن یاد می شود و در قسمت دوم سوابق تحصیلی اشاره و مورد ارزیابی قرار می گیرد.

نگارش ایمیل مکاتباتی | نگارش SOP | نگارش CV | نگارش توصیه نامه

نوشتن SOP

سوالات احتمالی که در متن انگیزه نامه – SOP باید به آن پاسخ دهید 

  • چرا قصد تحصیل در این دانشگاه را دارید؟
  • چرا قصد تحصیل در این رشته را دارید؟
  • چه چیزی درباره این دانشگاه یا کالج برای شما جذاب است که انتخاب کردید؟
  • تجربه شما در زمینه رشته ای که برای آن در حال اقدام هستید، چقدر است؟
  • قصد بدست آوردن چه تجربیات جدیدی در این دانشگاه دارید؟
  • بعد از پایان تحصیل چه برنامه دارید؟
  • آیا می­‌خواهید بدنبال کار آکادمیک و علمی هستید یا به دنبال شغل و کسب و کار هستید؟
  • آیا قصد انجام کار تحقیقاتی با استاد خاصی را دارید؟ در صورتی که پاسخ شما بله است باید آنها را نام ببرید.
  • آیا توانایی خاصی دارید که به درد برنامه ‌های علمی دانشگاه بخورد؟
  • جدا از تحصیل و کار، تفریحات و علاقه‌مندی ‌های ‌شما چیست؟
  • چه ویژگی خاصی دارید که لازم است دبه دانشگاه اطلاع دهید؟

فرمت کلی یک انگیزه نامه باید چگونه باشد؟

اکثر دانشگاه های سراسر جهان از یک قالب یا الگوی استاندارد برخوردار هستند. اما محتوای موجود در متن انگیزه نامه – SOP برای مقاطع و رشته های گوناگون، متفاوت است. در حالی که فرمت ها و نمونه های بسیاری به صورت آنلاین برای انگیزه نامه – SOP را می توان یافت و برای نوشتن از آنها استفاده کرد، اما انتخاب قالب مناسب که تضمین کننده پذیرش شما باشد همواره دشوار است. علاوه براین شما جزئیات قالب بندی صحیح مورد نیاز برای یک پیش نویس خاص یا ایده آل را نمی توانید پیدا کنید. از این رو برای نگارش متن انگیزه نامه – SOP باید منحصر بفرد بودن آن را لحاظ کنید و فقط از قالب هایی که موجود است یا دانشگاه ها ارائه می دهند الگو بگیرید نه اینکه کپی برداری کنید.

ساختار یک انگیزه نامه SOP

پاراگراف اول انگیزه نامه SOP

پاراگراف اول متن انگیزه نامه از یک یا دو جمله تشکیل شده است و هدف نگارش شما را نشان می دهد.

در این پاراگراف نباید شروع به معرفی خود کنید. بهتر است از فرمول زیر تبعیت کنید:

  • از اهداف بلند مدت خود بگویید و آن را به ایده ادامه تحصیل و رشته ای که اپلای می کنید مرتبط کنید
  • فهم خود را از رشته انتخابی نشان دهید و بنویسید که چطور می خواهید به این رشته کمک کنید
  • پیش زمینه خود را در 2 3 خط توضیح دهید و آن را به اهداف آینده خود مرتبط کنید
  • به دلیل یا الگوی زندگی یا اتفاقی که باعث شد این رشته را انتخاب کنید ، اشاره کنید.

 پاراگراف دوم انگیزه نامه SOP

این پاراگراف بیان کننده سوابق تحصیلی و نشان دهنده آمادگی شما برای تحصیل در این رشته و مقطع است. این قسمت شامل فراز و نشیب های مقطع قبلی (دوره های کارشناسی یا ارشد)، تفاوت بین معدل ابتدا و انتهای مقطع تحصیلی، کسب نمره خوب در آزمون ورودی برای مقاطع قبلی (در صورت نیاز) می باشد تا توجه کمیته پذیرش یا استاد را جلب کند.

پاراگراف سوم انگیزه نامه SOP

این پاراگراف توصیفی از اهداف حرفه ای شماست. با اینکه انگیزه نامه – SOP خلاصه ای از اهداف و سوابق است، اما می تواند تاییدی بر صلاحیت شما برای پذیرفته شدن در یک رشته تحصیلی خاص نیز باشد. این بند به همراه بند قبلی به کمیته پذیرش تضمین می دهد که شما دانشجویی هدفمند هستید.

پاراگراف چهارم برای نوشتن SOP

در این پاراگراف از نامه، باید بگویید که چرا می خواهید در این رشته ادامه تحصیل بدهید.

این بخش همچنین باید به مهارت های شما که در طول تجربه حرفه ای خود بدست آورده اید و می خواهید از طریق آنها به اهداف خود برسید، بپردازید.

پاراگراف پنجم: اهداف شغلی

این پاراگراف یکب ار مهمترین هاست، جایی که باید در مورد اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود صحبت کنید.

هدف سریع شما می تواند شامل جایی شود که یعد از فراغت از تحصیل می خواهید به آن بپردازید و یا در آن شغل کار کنید.

سپس باید در مورد هدف بلند مدت خود صحبت کنید که خود را در 10 یا 15 سال آینده کجا می بینید.

به عنوان مثال آیا می خواهید که مدیر عامل شویر یا شرکت خود را راه اندازی کنید. یا می خواهید در این رشته به تدریس بپردازید و استاد دانشگاه شوید.

حتی می توانید از ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و دکتری صحبت کنید.

بگویید که با دانش آینده خود چطور به صنعت و روندهای فعلی کمک خواهید کرد.

پاراگراف ششم: چرا این دانشگاه را انتخاب کرذه اید؟

ابن بک پاراگراف مجزا است که در آن به دانشگاه می گویید که چرا برای شما مناسب است و شما داوطلب عالی برای این دانشگاه هستید.

باید در مورد سیلابس درسی، کار تحقیقاتی و فعالیت های مختص دانشگاه که به آینده شما کمک می کند اشاره کنید.

آخرین پاراگراف انگیزه نامه sop

در این پاراگراف باید نتیجه گیری کنید و آمادگی خود برای ملحق شدن به دانشگاه را اعلام کنید.

چون این پاراگراف پایانی است، باید برای تمام چالش های آینده خود را آماده نشان دهید.

باید نشان دهید که با تمام میل ئ علاقه و انرژی فراوان می خواهید که موفق شوید و ادامه تحصیل دهید در این رشته و دانشکاه، شما را برای افق های پیش رو آماده خواهد کرد.

مشاوره اپلای | ثبت اطلاعات هویتی اپلای | نگارش استادی پلن

نکات کلی درباره نگارش SOP

  1. تعداد صفحات انگیزه نامه SOP به دانشگاه مورد نظر شما بستگی دارد؛ اما معمولا بین 1 تا 2 صفحه است.
  2. در انگیزه نامه SOP بایستی نکات مثبت و قوت خود را پررنگ کنید تا شما را از دیگران متمایز کند. البته توجه باید کرد که این نکات باید کاملا صادقانه باشند.
  3. از انجایی که هر شخص در طول زندگی خود مسیری متفاوت را برای کسب موفقیت طی کرده و حتی طی خواهد کرد، به هیچ وجه در نگارش انگیزه نامه SOP، با کپی کردن نوشته‌های موجود دیگران کار خود را جلو نبرید.انگیزه نامه هایی که کپی باشند (حتی کپی یک پاراگراف) به سرعت از جانب دانشگاه ها و شرکت ها رد می شوند.
  4. از یک انگیزه نامه برای چند دانشگاه استفاده نکنید.
  5. متن انگیزه نامه باید شخصی و کاملا بی نقص باشد؛ بخصوص زمانیکه قصد اپلای برای یک بورسیه را دارید.
  6. از دوستان، اساتید و کارشناسان با تجربه درخواست کنید هر چقدر که مورد نیاز است انگیزه نامه شما را ویرایش کنند و اشتباهات نگارشی و دستوری نادرست را تصحیح کنند. پیشنهاد می کنیم از کاتبچه ای که مجموعه همیار اپلای برای نگارش و تدوین انگیزه نامه طراحی کرده است اتسفاده نمایید تا با هزینه ای بسیار جزئی خود شما نویسنده این کار شوید.

نمونه انگیزه نامه

در این تصویر می توانید یک نمونه انگیزه نامه را مشاهده کنید تا یک ایده ای کلی به شما داده شود.

نوشتن SOP

هزینه نوشتن SOP

پس از پایان کار، SOP نوشته شده برایتان در دو فرمت doc و pdf از طریق ایمیل ارسال خواهد شد. تمامی SOP های نوشته شده توسط گروه همیار اپلای دارای ۲ ویرایش رایگان است. بنابراین حتی پس از تحویل کار، در صورتی که بخواهید موضوعی را به SOP خود اضافه کنید، این تغییرات به صورت رایگان برای شما انجام خواهد شد. مشاهده هزینه نگارش sop

ویرایش SOP

گروه همیار اپلای علاوه بر تدوین SOP افتخار دارد که در ویرایش آن نیز خدماتی را به شما علاقه‌مندان دانش‌پژوه ارائه دهد. از این رو، آن دسته از افرادی که قصد دارند کیفیت SOP نوشته شده خود را بهبود بخشند و ایراد های گرامری آن را رفع کنند، می‌توانند فایل تهیه شده خود را در قسمت سفارش بارگذاری کرده و توضیحات مد نظر را نیز به نامه ضمیمه کنند. هزینه مربوط به این بخش پس از ارجاع کار به کارشناس به شما از طریق ایمیل و تماس تلفنی اطلاع رسانی خواهد شد.

فرایند سفارش SOP آنلاین

  1. رزومه خود را در سامانه بارگذاری کنید. اگر بخشی نیاز به توضیح دارد، در قسمت توضیحات آن را ذکر کنید. پس از بارگذاری، با شما برای تهیه یک SOP قوی تماس خواهیم گرفت.
  2. پرداخت هزینه نگارش انگیزه نامه در مرحله بعد از ثبت اطلاعات.
  3. پس از پایان کار، از موسسه با شما تماس گرفته خواهد شد تا از کسب رضایت کامل شما از انجام کار و مطالب گنجانده شده در SOP اطمینان حاصل آید. بنابراین، اگر سوالی در این خصوص داشته باشید و یا بخواهید موضوعی را به SOP تهیه شده توسط کارشناس اضافه کنید، می توانید با مشاوره از کارشناس (به صورت رایگان) مطالب خود را انتقال دهید.